Förbättra texten med lektörsläsning

En lektörsläsning kan hjälpa dig att se vilka styrkor och svagheter din text har, och ge dig den vägledning du behöver för att finslipa ditt manus. Det innebär att du kan öka dina chanser att bli utgiven om du låter en lektör titta på texten innan du skickar iväg den till förlag.

Är ditt bokmanus färdigt?

Det kan vara svårt att veta när ett bokmanus är färdigt, och när det är bra nog. Har du arbetat med texten länge kan du bli lite blind för den. Vissa stunder kanske du tycker att den är perfekt och andra stunder känns den inte alls tillräckligt bra. Att det blir så är inte konstigt – istället är det en normal del av skapandeprocessen. När du arbetat tillräckligt länge med ett manus och tycker att de viktigaste delarna är på plats kan du behöva respons från någon annan. Med en uppseendeväckande lektörsläsning kan någon som aldrig sett texten förut läsa den och ge dig tips om hur du ska komma vidare och förbättra texten.

Varför välja lektörsläsning?

Förutom att välja lektörsläsning för ditt manus kan du låta vänner och bekanta läsa din text och säga vad de tycker. Det ena behöver inte utesluta det andra. En fördel med att låta människor du känner titta på texten är att du vet vem det är som läser. Är det till exempel någon som själv är insatt i det du skriver om, eller någon som brukar vara ointresserad av ämnet? Hur de upplever texten kan vara betydelsefullt just genom vem de är och vilken utgångspunkt de har. Vid en lektörsläsning får du en professionell läsning av texten, av någon som inte är rädd för att kritisera eller föreslå ändringar. Personen är van vid bokbranschen och vet vad som kan ses som problem och fördelar med ett bokmanus, vilket är något du kan ha stor nytta av.

Lämna en kommentar